4. europski IRPA kongres, Ženeva, 23. – 27. lipanj 2014.

Europski IRPA kongres je najveći i najvažniji europski kongres iz područja zaštite od zračenja koji se organizira svake četiri godine. Ove godine je održan 4. kongres u Ženevi, Švicarska, od 23. do 27. lipnja 2014.

Na kongresu sam sudjelovala kao predstavnica HDZZ-a te sam bila član dvaju tijela: Scientific Committee i Young Scientist and Professional Award Committee.

Kongresu je prisustvovalo 460 sudionika iz 45 zemalja. Glavna tema konferencije bila je Radiation Protection Culture – A global challenge. Na kongresu su obuhvaćena sljedeća područja:

 • Biological and health effects of ionizing and non-ionizing radiation
 • Radiation measurement and dosimetry
 • Fundamentals of radiation protection of ionizing and non-ionizing radiation
 • Regulation of the different exposure situations
 • Environmental radioactivity and radioecology
 • Radiation protection of patients, medical staff, and comforters
 • Radiation protection of workers in nuclear, NORM, and other industries, and research
 • Radiation protection of the public
 • Protection of the environment
 • Nuclear safety and security
 • Emergencies: Lessons learnt, preparedness and response
 • Education in and fostering of radiation protection
 • Interaction with society

Rad kongresa odvijao se u četiri paralelne sekcije s plenarnim predavanjima i usmenim priopćenjima te s posterskim priopćenjima. Posteri su bili izloženi tijekom cijelog kongresa. U jutarnjim satima održano je i 10 tzv. „Refresher courses” s vrlo zanimljivim temama.

Mladi znanstvenici i stručnjaci imali su prilike natjecati se za nagrade. Ove godine je u natjecanju sudjelovalo 12 kandidata iz europskih zemalja među kojima i dr.sc Tomislav Bituh s IMI-a koji je kao pobjednik nacionalnog natječaja za najbolji rad iz područja znanosti o zračenju i zaštite od zračenja (u 2013. godini) sponzoriran od Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja. Svi kandidati su održali usmene prezentacije u zajedničkoj cjelodnevnoj sekciji „Young Scientists and Professional Award“ u utorak 24. 6., a međunarodni žiri na čelu s Alfredom Hefnerom (Austrija) je ocjenjivao radove prema sljedećim kriterijima: važnost rezultata za područje zaštite od zračenja (0 do 25 bodova), znanstvena/stručna kvaliteta (0 – 35 bodova), kreativnost (0 – 30 bodova) i izlaganje (0 – 10 bodova). Bila sam članica tog ocjenjivačkog žirija čiji je rad je bio vrlo dobro organiziran. Radove smo dobili unaprijed pa smo ih mogli detaljno proučiti. Radovi kao i prezentacije bili su vrlo raznoliki, od vrlo znanstveno do vrlo stručno orijentiranih, i općenito, vrlo solidne kvalitete. Žiri je pokazao visoki stupanj suglasnosti u ocjenjivanju, te je prvo mjesto osvojio Lukas Jägerhofer iz Austrije s radom „Radiation Protection for the MedAustron facility“. Naš predstavnik T. Bituh održao je predavanje pod naslovom „The study of phosphogypsum spread from the deposition site into the environment using radionuclides“. Izlaganje i sam rad bili su vrlo kvalitetni, zapaženi i dobro ocijenjeni. Svakako bi ušao u vrlo uzak izbor za najboljeg ali mu je nažalost „slabija“ točka bila važnost rezultata u području zaštite od zračenja. U svakom slučaju Tomislav Bituh zaslužuje sve čestitke za svoj nastup. Na priloženoj fotografiji su kandidati zajedno s članovima žirija.

U sklopu kongresa održano je vrlo uspješno večernje dvosatno druženje mladih znanstvenika zajedno sa starijima pod nazivom „Young Professional Get Together“. To je bilo vrlo dobro zamišljeno i uspješno izvedeno interaktivno druženje.

U srijedu, 25. 6. tijekom cijelog prijepodneva održana je sekcija posvećena radu društava za zaštitu od zračenja: „IRPA Associates Societies Forum”. U toj sekciji predstavila sam rad našeg Društva i najavila naš sljedeći, jubilarni, simpozij sljedeće godine u Šibeniku.

U srijedu popodne predsjedavala sam vrlo interesantnoj sekciji „Radiation Protection of Medical Personnel”. Također sam na kogresu sudjelovala s posterom:

 • S. Miljanić, Ž. Knežević i M. Majer: The use of glass dosimeter in patient dosimetry – an overview.

Na kraju, smatram da je kongres bio vrlo dobro organiziran u vrlo lijepom i funkcionalnom kongresnom centru. Nažalost, prije svega radi vrlo visoke kotizacije, kongres nije bio posjećen kao prethodni. Tako nas je i iz Hrvatske bilo samo troje (T. Bituh, S. Miljanić i M. Vojnić-Kortmiš) dok je prosjek sudjelovanja naših članova na ranijim međunarodnim kongresima IRPA-e bio vrlo visok (oko 11).

Sažeci svih radova objavljeni su u zborniku sažetaka koji smo dobili na USB memorijskoj kartici. Detaljan program s naslovima svih radova dostupan je na www.irpa2014europe.com/detailled-programme. Predavanja održana na kongresu su dostupna na službenim stranicama kongresa samo sudionicima kongresa uz lozinku. Ukoliko želite neki od radova slobodno mi se obratite na saveta@irb.hr.

Pripremila: Saveta Miljanić