Izvješće o održanom Seminaru “Radijacijske metode za zaštitu kulturne baštine”

Uspješno je završio trodnevni Seminar “Radijacijske metode za zaštitu kulturne baštine” u organizaciji Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD), Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) i uz sudjelovanje eksperta IAEA Quoc Khoi Trana iz laboratorija ARCNucléart, Grenoble, Francuska. Seminar se održao u Muzeju Mimara 4.10.2011., na Institutu Ruđer Bošković 5.10.2011. i u UNESCO-vom Centru za podvodnu arheologiju u Zadru 6.10.2011.

Seminar i posjet eksperta iz Grenobla održani su u okviru IAEA projekta RER/8/015 “Using Nuclear Techniques for the Characterization and Preservation of Cultural Heritage Artefacts in the Europe Region”, u kojemu uspješno sudjeluju još dva laboratorija iz IRB, Laboratorij za mjerenje niskih radioaktivnosti (LNA) i Laboratorij za interakcije ionskih snopova (LIIS).

Značaj suradnje s IAEA na ovom projektu visoke vidljivosti u Europi i Hrvatskoj istakli su u pozdravnom govoru ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) Dragan Kubelka, te u uvodnim predavanjima Nevenka Novosel, načelnica Odjela za međunarodnu suradnju DZRNS i Branka Katušin-Ražem, nacionalna koordinatorica projekta za Hrvatsku.

Seminar koji je bio namijenjen konzervatorima i svim stručnjacima uključenim u održavanje, zaštitu i prezentaciju predmeta kulturne baštine, pokazao je da visoko razvijena svijest o brizi za zaštitu kulturne baštine može uspješno združiti znanstvenike, eksperte na području radijacijske kemije i fizike s IRB i konzervatore i stručnjake srodnih struka.

Na internetskoj stranici HRZ objavljen je program seminara i popis sudionika, te sva predavanja i posteri sa prateće izložbe Uspješni primjeri upotrebe radijacijske metode u Hrvatskoj.

Uz predavanja gosta, eksperta IAEA, Quoc Khoi Trana, značajne doprinose su dali znanstvenici Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju IRB, Branka Katušin- Ražem, organizatorica Seminara, predavači Irina Pucić i Dušan Ražem, uz sudjelovanje ostalih članova LRKD. Međutim, ono što je učinilo ovaj Seminar uspješnim bio je adekvatan odziv i nezaobilazan doprinos kolega iz HRZ i konzervatorske struke.

Odziv zainteresiranih slušatelja koji su dolazili i izvan Zagreba bio je iznad očekivanja, kako u Muzeju Mimara, tako i na IRB. Sudionici iz Slovenije i Srbije pridodali su Seminaru regionalni karakter. Prema izjavama sudionika, seminar je opravdao njihova očekivanja. To su dokazivali ne samo velikim odzivom već i svojim aktivnim sudjelovanjem: rasprava o temama iz predavanja i odgovori na najčešća pitanja konzervatora potrajala su dulje od predviđenog vremena.

Sudjelovanje naših znanstvenika dalo je kvalitetan doprinos i raspravama o mogućnostima radijacijske konsolidacije i za posjeta eksperta IAEA Quoc Khoi Trana UNESCO-vom Centru za podvodnu arheologiju u Zadru.

Branka Katušin-Ražem

Hrvatska koordinatorica za IAEA projekt RER/8/015