Proslava 30-godišnjice Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja

Danas je na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu održana svečanost povodom obilježavanja tridesete godišnjice postojanja Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja. Na svečanosti je prof. dr. sc. Božo Metzger proglašen prvim počasnim članom Društva, a i po prvi put je uručena novo ustanovljena nagrada Društva za najbolji rad iz područja znanosti o zračenju i zaštite od zračenja dr. sc. Martini Rožmarić Mačefat s Instituta ‘Ruđer Bošković’.

Na skupu je također prikazan kratki pregled povijesti i aktivnosti Društva, s posebnim naglaskom na znanstvenu djelatnost koja se očituje u organizaciji redovitih nacionalnih simpozija o zaštiti od zračenja s međunarodnim karakterom, kao i sudjelovanjem članova HDZZ-a na međunarodnim kongresima u organizaciji Međunarodne udruge za zaštitu od zračenja (IRPA). Predstavljena je povijest zaštite od zračenja u Hrvatskoj do početka Drugog svjetskog rata, tj. u vrijeme kad nije bilo organiziranog oblika zaštite od zračenja, kao i inicijativa HDZZ-a za osnivanje interdisciplinarnog znanstvenog polja “Znanost o zračenju”.

Uz navedena događanja, na svečanosti su predane zahvalnice bivšim predsjednicima HDZZ-a koji su svojim predanim radom doprinijeli ugledu koje Društvo danas uživa unutar međunarodne udruge IRPA. Proslava obljetnice završila je otvorenjem prigodne izložbe eksperimentalnih uređaja i instrumenata te zbornika radova domaćih i međunarodnih skupova.